Görög receptek, érdekességek

Pár érdekesség és görög receptek, ha szeretnének megismerkedni a görög ételekkel és hozzávalóikkal.


Tudták
például:

  • A görögök legfontosabb étkezése a vacsora. Ami este 8 és éjfél között bármikor lehet. Ekkor rukkol elő a tavernás a görögök legkedveltebb ételeivel, a faszénparázson sült húsokkal. Az abszolút kedvenc, a bárány. De sertéskarajt, borjút, szárnyasokat, halakat vagy akár zöldségeket is mesteri módon készítenek el ezen a cseppet sem egyszerű és időigényes módon.

    Ha édességre vágyik a társaság akkor a vacsora végén átvonulnak egy közeli fagylaltozóba vagy a Zaharoplasztio-ba (cukrászda féle), ahol a keleti csemegék bőséges kínálatából válogathatnak.
     
  • Igen sok görög családnak van saját Tavernája, ahol szinte otthon érzik magukat, hiszen nap, mint nap megfordulnak ott egy kis harapnivalóért. A nálunk hasonló kifőzdékhez hasonló.
     
  • frappe - görög kávé különlegesség

    A kávéivás kultúrája Görögországban igen elterjedt.


    A frappé története

    A 70-es évek táján egy leleményes kávéház tulajdonosának köszönhetően újabb kávé-költeménnyel ajándékozták meg a világot. A történet szerint Thesszalonikiben egy tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé, a vendégek viszont „követelték” megszokott italukat. Szerencsére a kávézóban volt egy doboz Nescafe, ami akkoriban jelent meg a piacon.

    Mivel nyár volt és fullasztó meleg, gondolt egyet a mi emberünk és nekilátott a kísérletnek.

    Hogyan is lehetne olyan finom, krémes és habos, mint a klasszikus görög kávé?

    Megpillantotta a pulton álló shakert, amit amerikai rokona hozott ajándékba. Lecsavarta a tetejét, a szűrővel együtt és amúgy görög módra belekanalazta a kávét és a cukrot, mintha zaccos kávét készítene. Ráöntött egy kevés jéghideg vizet, visszatette a shaker tetejét, majd ahogy azt a rokontól látta, elkezdte rázni. Az eredmény döbbenetes volt!

    Közel másfél perc intenzív rázásnak köszönhetően a Nescafe, a cukor és a víz olyan krémes habot produkált, hogy az nem akart kifolyni a shakerből. Mit volt mit tenni, öntött még rá egy adag jeges vizet, kicsit összekeverte majd kiöntötte egy hosszú pohárba. Tálcára tette, amerikai módra beledobott egy jégkockát, a kávé habjába szívószálat rakott, hogy legalább a látvánnyal kárpótolja a vendéget, aki nem kaphatta meg a hagyományos kávéját.

    Letette a vendég elé s röviden sajnálkozott, hogy már csak a ház specialitását tudja felszolgálni, rendes kávé helyett.

    A vendég belekóstolt és elragadtatottan kiáltott fel. - Hiszen ez zseniális! Kávé is, hideg is és rendkívül finom is! Mi a neve?

    - Nos, még nem találtam neki nevet, de talán shakernek fogom nevezni.

    - Óh ne! - mondta a vendég - össze fogják keverni az emberek a shake-el! Mit szólnál viszont a frappéhoz? Hasonlót jelent francia nyelven, és még könnyebb is kiejteni!


sofrito - görög ételkülönlegességAutentikus görög receptek


Sofrito
(borjúhús fokhagymás bormártásban)

Hozzávalók:

4 szelet, 2 cm vastag borjúhús
liszt
2 dl extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1/2 csokor petrezselyem finomra aprítva
2 db babérlevél
2 dl száraz fehérbor

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A húst kiklopfoljuk, és lisztben megforgatjuk. Az olívaolajat párolóedényben felforrósítjuk, és a húst elősütjük benne. A fokhagymát, a petrezselymet és a babérlevelet hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon néhány percig sütjük, majd fehérborral felöntjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ezután csökkentjük a hőfokot, és az ételt fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Köretként sült burgonyát, burgonyapürét vagy rizst kínálhatunk.


paximadia - görög ételkülönlegességPaximadia
(görög kétszersült)

Hozzávalók:

1 kg liszt
3 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
40 dkg cukor
2,5 dl növényi olaj
5 db tojás, felverve
1 teáskanál vaníliás cukor
1/2 teáskanál őrölt ánizs
25 dkg aprított dió
1 tojássárgája, 1 evőkanál vízzel felverve
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A sütőport és a sót a liszttel egy tálban összekeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, a cukrot, az olajat, a tojásokat, a vaníliás cukrot és az ánizst beletesszük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk össze. A tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a dió felével, és szorosan feltekerjük. A másik felével ugyanígy járunk el. A tekercseket kivajazott tepsire tesszük, felvert tojássárgájával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 30 percig sütjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd szeletekre vágjuk őket. Ezután a szeleteket további 15 percig sütjük a sütőben, amíg kezdenek megpirulni. A kétszersültet hagyjuk teljesen kihűlni, és légmentesen záródó edényben tároljuk. A paximadia körülbelül egy hónapig eltartható.

LeksakerIndexLeksakerOnlineBarnOchBabyBarnKläderForum